Kulinarne królestwo [recenzja]

Posted on Updated on

Adam Chrząstowski jest szefem kuchni restauracji Ancora. Jak sam stwierdza, gotowanie jest nie tylko jego pracą, ale i pasją. Daje to odczuć na swoim blogu (blog.ancora-restaurant.com).

Znajdujemy tu różnorodne przepisy – od ostatkowego śledzika przez gęsinę w płatkach róży aż po suflet czekoladowy z różanym sorbetem. Ciekawe dania, lecz dużym minusem jest brak zdjęć do niektórych receptur. Autor poleca własnoręczne zrobienie świątecznych pralinek, podaje przepis, a do wpisu dodaje fotografię świętego Mikołaja. Do wykonania pralinek bardziej zachęcałoby zdjęcie czekoladek; w końcu każdy odbiorca wolałaby widzieć jaki będzie efekt jego kulinarnych zmagań.

ancora blog

Interesującym wątkiem na blogu są podróże kulinarne. W relacjach znajdujemy ciekawostki o mało popularnych w Polsce produktach, przepisy na nowe dania, rady dotyczące tego, co i gdzie jadać w danym miejscu. Wskazówki nie dotyczą jedynie np. najlepszego sposobu podania turbota. Autor dzieli się praktycznymi spostrzeżeniami: często sprawdzam też stan toalet – jeśli tam jest brudno, to kuchenne zaplecze z pewnością nie wygląda lepiej. To pokazuje zwykle podejście właścicieli lokalu, jak podchodzą do swojego zawodu.

Podróże stają się również inspiracją do tworzenia nowych potraw serwowanych w restauracji. Autor ceni sobie łączenie smaków. Nie boi się wzbogać klasycznych polskich dań o aromaty z różnych stron świata. Na blogu znajdziemy też zapowiedzi dotyczące warsztatów kulinarnych organizowanych przez restaurację Ancora oraz relacje z już przeprowadzonych. Autor na bieżąco informuje o Kolacjach Mistrzów oraz wieczorach winnych – kolejnych przedsięwzięciach restauracji.

Barwny język oraz pobudzające wyobraźnię opisy dań sprawiają, że na blogu dochodzi do dużej interakcji z odbiorcami. Komentujący dzielą się swoimi spostrzeżeniami i sugestiami. Nie czekają długo na odpowiedź autora. Mogą liczyć na jego merytoryczną pomoc i wyczerpujące riposty.

Strona jest nader przyjazna użytkownikom. Uporządkowana i przystępna. Dzięki podziałowi na kategorie łatwo dotrzeć do interesujących nas treści. Ciepła, brązowa kolorystyka, efektowne zdjęcia i przejrzystość cieszą oko. Wpisy pojawiały się od kwietnia 2008 roku, średnio cztery razy w miesiącu. Ostatni opatrzony jest datą 7. maja 2010 roku.

Od czerwca br. Adam Chrząstowski prowadzi nowego, choć – jak zapewnia – niezmienionego w formule, bloga. Szkoda tylko, że na poprzednim nie dodał żadnego odnośnika do nowej strony. Blog (chefadam.pl/blog/) jest jeszcze bardziej ascetyczny, jednak jego prostotę uważam za zaletę. Dominuje chłodniejsza, niebieska kolorystyka. Zmniejszono ilość kategorii – pozostawiono najważniejsze: Aktualności, Kulinarne Podróże, Przepisy, Lektury. Cel bloga, rzeczywiście pozostaje ten sam: autor dzieli się swoim zamiłowaniem do gotowania, jedzenia, gastronomii. Bezsprzecznie kuchnia to jego królestwo.

[Niniejsza recenzja jest częścią projektu „Blog jako narzędzie PR”. Recenzje i wywiady blogów mają służyć wymianie wiedzy i dyskusji na temat zastosowania blogów przez profesjonalistów PR w Polsce.]

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s